Az orvos-biológia/biotechnológia (mind kutatási, mind egészségügyi vonatkozásban) az egyik leggyorsabban fejlődő tudományterület napjainkban, amely jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez, az emberi jóléthez és számos súlyos betegség kezelési elveinek kidolgozásához és fejlesztéséhez.

Az orvosi biotechnológiai területén a vezető kedvezményezett IPA projektjeinek (CABCOS 1, HEALTH IMPULSE) a középpontjában a pécsi és az eszéki infrastrukturális fejlesztések álltak. Pécsett egy korszerű oktatási-kutatási-betegellátási regionális fejlesztésre volt szükség, beleértve egy genetikailag módosított laboratóriumi állatok tartására alkalmas, kórokozómentes állatházat, míg Eszéken több, hasonló felszereltségű, kisebb laboratóriumi egységeket alakítottak ki és szereltek fel.

A jelenlegi CABCOS 2 pályázat nagyrészt a Pécs és Eszék közötti ismeretátadásra valamint a megkezdett infrastrukturális fejlesztések befejezésére koncentrál. A közös oktatási és kutatási tevékenységek koordinálása, valamint a speciális laboratóriumi immundiagnosztika elsősorban pécsi központtal működik. Az eszéki infrastrukturális fejlesztés a korábban már nemzetközi rangot szerzett rákkutatást helyezi a középpontba.